Kaakproblemen? Er is wat aan te doen!

De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit.

Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Herkent u één of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaakproblemen. Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.

Mogelijk bent u verwezen door de huisarts, kaakchirurg, tandarts, KNO-arts met de aanduiding ‘CMD’; het is de verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel. Reeds lange tijd werk ik samen met de tandarts-gnathologen en kaakchirurgen.

Mw. A.C. Hundepool
Bronovo ziekenhuis, afdeling Mondziekten en kaakchirurgie
www.hagaziekenhuis.nl

Enne van Ham

dr. C.P.Saridin
kaakchirurgie Haga ziekenhuis
lokatie Sportlaan
www.hagaziekenhuis.nl
van Rumpt
Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren.kaakklachten Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegdes als ‘je verbijten’, en ‘kiezen op elkaar en doorgaan’.

Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (waardoor er geluiden ontstaan) die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

Kaakproblemen zijn doorgaans goed op te lossen. Het eerste wat u zelf kunt dokaakproblemenen, is informatie inwinnen bij een deskundige. Een geregistreerde kaakfysiotherapeut (officiële naam is orofaciaal fysiotherapeut) is specialist op het gebied van CMD en problemen die daarmee te maken hebben.

Deze fysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding gevolgd en is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF).

De kaakfysiotherapeut is dus deskundige bij uitstek die u kan adviseren.

kaakfysiotherapieDe kaakfysiotherapeut analyseert aan de hand van vragenlijsten en een onderzoek uw klachten. Vervolgens bespreekt de kaakfysiotherapeut de beste aanpak van uw probleem. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de kaakfysiotherapeut u zelf begeleiden,
bijvoorbeeld in geval van tandenknarsen of kaakpijn. Is er sprake van een complex probleem, dan zal de kaakfysiotherapeut de deskundige inschakelen met wie hij of zij samenwerkt. ik werk in een multidisciplinair team naast tandartsen ook met klinisch-psychologen.

Verwijzing en vergoeding

Vanaf januari 2006 zijn de fysiotherapeuten bij wet direct toegankelijk. Dat betekent dat u zonder verwijzing van een arts of tandarts een afspraak kunt maken met de kaakfysiotherapeut. De kosten voor een consult en diverse behandelingen zijn op te vragen bij uw kaakfysiotherapeut. Bij uw zorgverzekeraar kunt u informeren of de behandeling in uw geval vergoed wordt.

Waar vindt u de kaakfysiotherapeut?

In totaal zijn er 145 geregistreerde kaakfysiotherapeuten in Nederland. Raadpleeg voor een kaakfysiotherapeut bij u in de buurt de website van de NVOF, www.nvof.nl, of vraag uw tandarts naar de naam van een kaakfysiotherapeut.