05/09/2015

Pijnscheuten in gezicht gelaat en linkerkaak Sinds 5 jr korte periodes van enkele weken van pijnaanvallen in de linkerkant van mijn gezicht. Geprovoceerd door tandenpoetsen en eten/ kauwen. Zeer heftige pijnscheuten in linker slaap, bovenkaak en onderkaak.

Voelt als elektrische prikkeling en de tranen schieten in mijn ogen. Mijn huisarts dacht aan trigemimusneuralgie gezien het verloop in het gebied van de vijfde hersenzenuw, de nervus trigemimus. Volgens mijn tandarts kwam het echter door tandenknarsen gezien de slijtsporen in mijn gebit. Zelf heb ik daar nooit iets van gemerkt, noch mijn vrouw heeft het ooit gehoord. Maar wel herkende ik dat de klachten destijds samenvielen met spanning op het werk. En ik kon door de kaak bewust te ontspannen tijdens lange autoritten de klachten verminderen.

En dan was het na een paar weken over. Maar dit voorjaar gingen de klachten niet meer over. Na een paar maanden besloot ik hulp te zoeken. Na wat googelen kwam ik op de website van fysiotherapeut van Rumpt. De informatie op zijn website leek geknipt voor mijn klachten! Ik kwam op een wachtlijst en na een paar weken werd ik gebeld voor een eerste afspraak. Mijnheer van Rumpt heeft mij eerst uitgebreid onderzocht, ik kreeg veel uitleg en oefeningen mee.

Vanaf de volgende keer werden mijn spieren in de slaapstreek en de kaak behandeld met ‘dry needling’. De naald zelf was niet pijnlijk maar als het ‘raak’ was, een knoop in mijn spier geraakt werd kraakte het heftig en was het ook wat pijnlijk. Zo werd ik wekelijks behandeld en na een week of vier werd de pijn met kauwen minder en later ook met tandenpoetsen. Inmiddels was ik me ook meer bewust geworden van wat de klachten veroorzaakt, dat is bij mij met name het me ingespannen concentreren. Bijvoorbeeld als ik mijn hobby, houtbewerken uitoefen en heel precies moet werken heb ik de neiging mijn kaken op elkaar te klemmen. Na 4 weken werd ik ook onderzocht door een gespecialiseerde tandarts, dr. Sulkus, die mij een opbeetplaat aanraadde.

Voor ik die kreeg waren de ergste klachten al verdwenen door de behandeling van mijnheer van Rumpt. Ik heb de gewoonte om mijn kaken op elkaar te klemmen nog niet afgeleerd. Maar de opbeetplaat (ik draag die ’s nachts en bij het houtbewerken) voorkomt dat ik mijn kaken op elkaar klem. Ik heb helemaal geen last meer van de vreselijke pijnscheuten. Wel merk ik dat de spieren van mijn slaap nog wel gevoelig zijn. Ik hoop dat dat met de tijd weg slijt.